Service in de uitvaartbranche

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat de eerste momenten van reflectie alweer voorbij komen. Gekeken wordt naar het afgelopen jaar; wat is er allemaal gebeurd, wat was positief, wat kon beter, welke ontwikkelingen hebben we meegemaakt? Dieper op deze ontwikkelingen ingaan is interessant. De uitvaartbranche is namelijk een branche waar in het afgelopen decennium veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. De kern van het werk is altijd gebleven maar er zijn daarnaast veel nieuwe wensen en creatieve ideeën van nabestaanden bijgekomen. Wanneer er een wens is voor een unieke locatie, een specifiek vervoersmiddel of bijvoorbeeld gekleurde ballonnen dan wordt er alles aan gedaan om deze wensen in vervulling te laten gaan.

Dat het jaar 2020 een grote impact heeft op iedereen is vanzelfsprekend, echter hoeft deze impact niet voor een ieder negatief te zijn. Juist door de beperkingen van de huidige situatie ligt er nog meer focus op innovatie en creativiteit. Zo krijgt een uitvaart met een klein gezelschap een intieme huiselijke uitstraling. Een uitvaart in het museum zorgt ervoor dat er meer genodigden kunnen komen op gepaste afstand. Een livestream en andere digitale opties bieden soms extra ondersteuning.

Al deze ontwikkelingen dragen bij aan het creëren van de gewenste beleving voor de nabestaanden. De kleur van de ballonnen is een mooie bijdrage, maar het gevoel wordt gerealiseerd door de medewerkers; de telefoniste die kalm naar je verhaal luistert, de uitvaarleider die met zijn mooie stem het gekozen gedicht voorleest, de dragers met hun statige en respectvolle uitstraling, de vriendelijke glimlach van de gastdames en heren, de medewerker van het groenonderhoud die je behulpzaam een gieter aanreikt. Deze mensen zorgen voor het gevoel, voor de warme en waardevolle herinnering van het afscheid. En dát is de echte service in de uitvaartbranche.
– Eline van der Duin –

 

« Terug naar Nieuws & Achtergrond