Werving & Selectie De Helpende Hand

‘Communiceren en het Managen van verwachtingen’

Het belangrijkste in ons werk is communicatie. Hier staat of valt alles mee. Door goed te luisteren en de ander goed aan te voelen realiseren wij, vanuit de afdeling Werving & Selectie, goede en langlopende samenwerkingen. Diverse functies, zoals uitvaartverzorger, uitvaartleider, drager, regio assistente, cateringmedewerker en gastheer/gastdame, hebben wij op aanvraag van onze klanten ingevuld met professionele en ervaren kandidaten. Door klant en kandidaat goed te leren kennen, door relaties uit te bouwen en goed te onderhouden komen wij tot goede samenwerking. Om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaat op de juiste plek terecht komt, zijn twee aspecten essentieel:

 

Communicatie

Wie luistert, komt erachter wat een ander bezighoudt, voelt, denkt, of nodig heeft. Afstemmen op de ander, maakt het mogelijk vragen te stellen die aansluiten op de beleving van de ander. Vragen stellen opent niet alleen extra deuren in de wereld van je gesprekspartner, ze getuigen tevens van interesse. Je creëert een band. Immers, oprechte aandacht is een bron van verbinding. De kern van luisteren is de behoeften, de gevoelens en de gedachten die bij de ander leven te leren kennen. Op die manier horen wij wat in de ander omgaat. Luister vooral naar welk gevoel er in de woorden van de ander zit. Daar zit veel in verborgen en hoe meer we daar op aan kunnen sluiten, hoe effectiever onze communicatie is. Eerlijkheid en oprecht zijn is erg belangrijk in onze communicatie naar onze klanten en naar een ieder die namens De Helpende Hand bij onze klanten werken.

 

Managen van verwachtingen

Het managen van verwachtingen is belangrijk omdat je elke dag met andere mensen te maken hebt. Klanten, collega’s, familie en vrienden. Allemaal zijn het relaties die je wilt onderhouden. Om gezonde relaties te hebben is het van belang dat je goed bent in het managen van verwachtingen. Doordat je voor een groot deel op verwachtingen af kan gaan, creëer je houvast en consistentie voor jezelf en de ander. Iemand die goed verwachtingen kan managen zal over het algemeen betere relaties hebben met de mensen om zich heen.

Het toepassen van deze twee essentiële aspecten van ons vak zorgen voor een goede match tussen onze klanten en onze professionals. Hierdoor bestaat De Helpende Hand inmiddels 25 jaar en hebben al vele ondernemingen en ervaren professionals ons weten te vinden.

Onze dank gaat uit naar al onze klanten en professionals die op dit moment of in het verleden een samenwerking met De Helpende Hand zijn aangegaan. Door deze samenwerkingen worden wij steeds beter en zullen we te allen tijde ons blijven inzetten voor de juiste match tussen klant en professional. De Helpende Hand ontzorgt.

Wij wensen u fijne feestdagen

Carmen & Vijitha

 

« Terug naar Nieuws & Achtergrond