Beweegredenen niet ceremonieel schouderen

Bij aanvragen voor dragers bij De Helpende Hand krijgen wij regelmatig vanuit onze klanten vragen over de mogelijkheid om ceremonieel te schouderen, wij willen u via deze weg graag informeren over wat onze beweegredenen zijn om momenteel niet ceremonieel te schouderen.

Aan het begin van de Coronacrisis, begin 2020, hebben wij ervoor gekozen om tijdelijk niet ceremonieel te schouderen. Onder het credo ‘vier waar mogelijk en zes waar nodig’ hebben wij onze werkzaamheden vervolgens benaderd. De ‘zes waar nodig’ was om, op de uitvaarten met een zware kist en/of lastige til-situaties, de fysieke veiligheid te ondervangen. In de periode juni tot en met oktober hebben wij weer ceremonieel geschouderd. Toen het coronavirus in oktober weer om zich heen greep en de maatregelen werden aangescherpt, hebben wij ervoor gekozen om het ceremonieel schouderen weer te pauzeren en onder hetzelfde credo als voorheen te werken.

Dit is een lastige keuze geweest voor ons als bedrijf. Aan de ene kant willen wij een ieder een passend afscheid naar wens bieden, wat betekent dat wij ook ceremonieel willen schouderen. Aan de andere kant heeft de overheid maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en hier willen wij ons graag naar schikken. Onder deze maatregelen vallen het dragen van mondkapjes, de 1.5 meter afstand houden en het beperken van de groepsgrootte.

In dit kader hebben wij onszelf de vraag gesteld: stel, er vinden besmettingen plaats en er wordt ceremonieel geschouderd door zes dragers, kunnen wij dan als werkgever naar onze medewerkers stellen dat wij er alles aan gedaan hebben om onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen? In onze optiek is het antwoord hierop ‘nee’. Dit is simpelweg omdat er bij ceremonieel schouderen met zes dragers niet de gewenste 1.5 meter afstand gehouden kan worden.

Onze afweging om weer te gaan schouderen, laten wij afhangen van de versoepelingen die de overheid aankondigt. Wij zullen dit in de gaten houden en intern blijven bespreken. Voor nu vinden wij het echter niet verantwoord. Wij hopen op uw begrip.

 

« Terug naar Nieuws & Achtergrond